Blog
5 tips om hoger te komen in Google (2/2)

5 tips om hoger te komen in Google (2/2)

Wil jij automatisch bezoekers krijgen op je website? Dan is het essentieel om op de eerste pagina te komen van Google. Het grootste deel van de zoekmachine gebruikers maakt namelijk al een keuze op de eerste pagina. In deze blog lees je de 5 tips om hoger te komen in Google en daarmee veel onbetaalde bezoekers aan te trekken.

Leestijd
4
minuten

1. Mobielvriendelijkheid  

Google wordt steeds meer op mobiele telefoons gebruikt, Als je wilt dat je website ook door deze gebruikers wordt bezocht, dan moet je website mobielvriendelijk zijn. Het is belangrijk om je website zo in te richten dat die op alle apparaten goed zichtbaar is. 

Sinds 2016 heeft Google besloten om websites die niet te lezen zijn op een telefoon helemaal niet te tonen aan mobiele gebruikers. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het volgende:

  • Zorg dat je teksten leesbaar zijn voor alle gebruikers. Te lange of te korte zinnen zijn vervelend om te lezen. Bezoekers haken dan sneller af en dat is het laatste wat je wilt.
  • Linkjes, knopjes of andere vormen mogen niet te dicht op elkaar staan. Je wilt niet dat je bezoekers op A klikken terwijl je hen naar B wilt sturen
  • Zoals we het in de vorige blog ook al schreven, is laadtijd enorm belangrijk. Vooral voor telefoons. De positie die je pagina krijgt in Google hangt ook af van de snelheid van je website. Je pagina’s, afbeeldingen en tekst moeten snel inladen om je bezoeker op je website te houden.

2. Google mijn bedrijf

Google Mijn Bedrijf is een kosteloze dienst van Google voor bedrijven. Je krijgt op Google eigen profiel, waarop je veel gegevens kwijt kunt. Denk maar aan een menu-kaart van een restaurant, een call to action om te boeken, producten, maar ook gegevens zoals je locatie openingstijden en contactgegevens. Naast je eigen gegevens, kun je ook reviews ontvangen van je klanten en vragen binnenkrijgen. 

Een Google Mijn Bedrijf profiel is heel goed voor je lokale SEO. Google Maps doet automatisch suggesties aan haar gebruikers. Wie “restaurant” typt wordt vaak naar de meest dichtbijzijnde restaurant geleidt. Dit is natuurlijk een gouden kans!

Daarnaast snapt Google beter wat je doet en neemt de zoekmachine jouw bedrijf mee in de ranking. 

3. Voice search

Om binnen lokale SEO te blijven, hebben we nog een tip om je lokale SEO te verbeteren: voice search. Voice search houdt in dat bezoekers een zoekmachine een opdracht geven door middel van spraakdetectie. Wie spreekt tegenwoordig niet meer tegen zijn of haar telefoon? (Siri, Alexa, Google Home) 

Zo pas je voice search toe op je website:

  • Om te beginnen is het belangrijk om je schrijfwijze aan te passen. Wil je door voice-gebruikers gevonden worden? Dan moet je schrijven op de vraag- en antwoord wijze. Gebruik zoekwoorden die je bezoekers zouden gebruiken om je website te vinden. Dat zijn vaak langere correcte zinnen in plaats van een paar woorden. 

In plaats van “voice search implementatie” gebruik je dus langere zoekwoorden zoals “Hoe implementeer ik voice search in mijn website?” 

  • Een FAQ-pagina is ook een mogelijkheid. Op deze pagina schrijf je de meest gestelde vragen- of vragen die gesteld zouden kunnen worden door klanten. Als je deze schrijft zoals de tip hierboven, is er een hele hoge kans om mee te stromen met het fenomeen voice search

4. Toegankelijke website

Een website moet goed leesbaar zijn voor zoekmachines. Maar hoe de bezoekers je website ervaren is het allerbelangrijkst. Wist je namelijk dat 1 op de 4 Nederlanders een online beperking heeft?

Een online beperking houdt in dat een bezoeker bijvoorbeeld moeite heeft met het lezen van je website doordat hij of zij slechtziend is. Je wilt deze gebruikers ook verwelkomen op je website en zo meer bezoekers aantrekken. Dat doe je door in ieder geval hierop te letten bij het bouwen van je website:

  • Duidelijke formulieren
  • Video’s met ondertiteling
  • Goed contrast
  • Alt-tags
  • Duidelijke CTA’s
  • Gebruikelijke lettergrootte

5. Linkwat? Linkbuilding!

Als je deel één en deze blog hebt gelezen en de stappen hebt gevolgd, ben je al een heel eind gekomen met het verbeteren van je website. Wil je nog meer stijgen in Google?

Dan heb je autoriteit nodig. Andere websites in je markt kunnen hoger scoren als zij meer links krijgen van autoritaire websites. Autoritaire websites zijn websites die Google ziet als waardevolle websites met veel informatie voor de bezoeker. Als jij meerdere links krijgt van zulke sites, kan Google jou zien als een waardevolle website en je zo hoger plaatsen in Google. Het verzamelen van externe links heet linkbuilding 

Dit zijn de dingen de do’s & don’ts:

  • Koop- of ruil geen links met sites die absoluut geen waarde toevoegen. Google kan je website dan markeren als ‘spam’. Dan krijg je precies het tegenovergestelde van wat we willen.
  • Schrijf content die andere pagina’s graag delen. Focus dus op het toevoegen van waarde met je content. Het uiteindelijke doel is om links te krijgen van autoritaire websites. Dit zijn websites die waardevolle content delen en een hoge positie hebben in Google. Je kunt nagaan of een website autoritair is door het gratis programma “Ubersuggest”.
  • Ben je echt actief op zoek naar links? Ga dan naar bekende blogsites in je sector en kijk naar de uitgaande links. Als er links zijn die niet meer werken omdat de content verwijderd is, kun je waardevolle content schrijven en de eigenaar van de blog op de hoogte brengen van het feit dat zijn link niet meer werkt en voorstellen om te linken naar jouw content.

Heb je deel 1 van deze blog gemist? Klik dan op deze link en lees het direct.

Erik Kraaijeveld

Website baas. Je maakt hem enthousiast met technologie, psychologie en branding. Stuur hem een e-mail.