Blog
7 tips voor het verbeteren van je vinbaarheid in Google

7 tips voor het verbeteren van je vinbaarheid in Google

Overal wordt gesproken over een betere vindbaarheid in Google. Maar hoe bereik je dit nou? En hoe begin je ermee? In deze blog lees je 7 tips voor het verbeteren van je vindbaarheid in Google.

Leestijd
3
minuten

1. Meld je bedrijf aan bij Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf (my business) is een erg handig kanaal waarmee jij naar voren kunt komen in online zoekopdrachten. Je weet wel: je tikt een zoekterm in zoals: ‘bank kopen’ en er verschijnt rechts in het scherm een pop-up van een bedrijf. Hierin lees je de bedrijfsnaam, openingstijden, contactgegevens, de locatie en aanvullende informatie over het bedrijf. Je wordt dus vertoont als bedrijf aan potentiële klanten terwijl ze niet specifiek op jou zoeken. En het is nog gratis ook. Google Mijn Bedrijf moet je instellen als je beter vindbaar wilt worden. Niet alleen komen hier veel kliks uit voort, maar ook telefoongesprekken. Daarnaast is het handig voor je klanten die je snel willen bereiken. Een gratis kanaal om vindbaar te worden dus. Hier stel je het profiel voor jouw bedrijf in: https://business.google.com/

2. Meld je website aan bij Google

Één van de eerste stappen die je moet nemen voor het beter vindbaar maken van je website is om deze aan te melden bij Google. Door je website aan te melden bij Google kun je direct geïndexeerd worden. Doe je dit niet, dan kan het weken tot zelfs maanden duren voor je vindbaar wordt. Naast het eenmalige aanmelden bij Google, moet je ook de sitemap van je website (lijst met pagina url’s)  indienen in Google Search Console. Hier meld je je website aan: https://www.google.nl/intl/nl/add_url.html

3. Richt je op 1 zoekterm per pagina

Om echt goed vindbaar te worden, richt je je op 1 zoekterm per pagina. Als je je pagina richt op verschillende zoektermen, weet Google niet waar je pagina nu echt over gaat. Dat zorgt ervoor dat de websites van je concurrenten beter vertoont worden in de zoekmachine dan jouw website. Maar hoe weet je op welk zoekwoord je moet richten? Bedenk daarvoor welke informatie de pagina moet geven en doe een zoekwoordonderzoek. Aan de hand van de informatie die je wilt geven, selecteer je het beste zoekwoord waar je klanten op zoeken. Een zoekwoordonderzoek geeft hele gave inzichten. Je komt er namelijk vaak achter, dat wat jij bedenkt dat belangrijk is, je bezoekers onbelangrijk vinden.

4. Schrijf voor de website bezoeker en niet voor Google

Veel websites zijn voor de zoekmachine geschreven en niet voor de bezoeker. Je wordt dus tijdelijk hoog vertoont, maar vervolgens daal je weer in de zoekresultaten. Dit komt omdat Google relevante informatie wil geven aan haar website bezoekers. De pagina die de meest relevant is, wordt dus vertoont aan de gebruiker. Google bepaald de relevantie van een pagina aan de hand van het bezoekersgedrag. Als het gedrag van de bezoeker op jouw pagina goed is en de bezoeker vindt wat hij zoekt, zul je beter vindbaar worden.

5. Vernieuw regelmatig je content

Hoe goed je website ook scoort, we raden aan om de content te blijven vernieuwen. Hierdoor laat je aan Google zien dat je content up-to-date is en je de bezoekers actuele content wilt laten zien. Een goede tip hiervoor is een blog of nieuwspagina. Hiermee plaats je constant nieuwe content en heb je altijd actueel nieuws op je website.

6. Zorg dat je website mobielvriendelijk is

Steeds meer bezoekers komen via hun mobiel op de website, met een paar branches als uitzondering. Je moet er dus voor zorgen dat je website mobielvriendelijk is. Veel websites hebben op mobiele versie exact dezelfde invulling als op computer. Dit zorgt er dus in veel gevallen voor dat er veel afbeeldingen staan die de pagina vullen. Hoe meer moeite bezoekers moeten doen om iets te lezen, hoe sneller ze zullen afhaken. Een website ontwerp moet dus gemaakt worden voor computer (desktop), tablet en mobiel voor de ideale gebruikerservaring.

7. Beveilig je website

Waar het vroeger geen probleem was om een onbeveiligde website te hebben, is nu een must. Google wil haar gebruikers een beveiligde omgeving bieden. Een niet beveiligde verbinding is daarom absoluut afgeraden. Een website beveilig je met een SSL Certificaat. Dit is een beveiligde laag tussen een server en een internet browser. Een veilige website herken je aan een url die begint met: https:// in plaats van http://. Ook zie je een slotje in de url balk.

Timon van Meerendonk

Meer, beter, groter! Timon streeft onvermoeid naar het beste resultaat als het gaat om vindbaarheid, zichtbaarheid en conversie. Stuur hem een e-mail.