Design

Adaptief vs Responsief design

Een blik op de verschillen tussen adaptief en responsief ontwerp.

Erik

August 15, 2019

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen responsief en adaptief ontwerp? En kunt u uw gebruikerservaring verbeteren door de juiste web-ontwerpstijl voor uw site te kiezen? In dit bericht zullen we deze beide vragen en meer onderzoeken.

De alomtegenwoordigheid en verscheidenheid van mobiele apparaten heeft web- en app-ontwerpers ertoe aangezet om voor een reeks schermformaten te bouwen. Van een enorme desktopmonitor tot een klein smartwatch-scherm, we hebben op verschillende manieren toegang tot informatie.

Dit kan een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je site op elk apparaat kan worden geschaald? Zowel een adaptief als een responsief ontwerp kunnen deze uitdaging aangaan, maar hoewel ze misschien hetzelfde lijken, heeft elk voor- en nadelen. Welke is de perfecte keuze voor jou? Welke past het beste bij uw behoeften? En is het één beter dan het ander?

Laten we kijken.

Responsive design uitgelegd

In de eenvoudigste definitie gebruikt het responsieve ontwerp slechts één lay-out voor een webpagina en wordt het "responsief" aangepast om beter op het scherm van de gebruiker te passen, of het nu een desktop, een laptop, een tablet of een mobiele telefoon is.

Ethan Marcotte bedacht de term responsive webdesign in 2010. Het is het reactievermogen van webpagina's om de plaatsing van web-ontwerpelementen aan te passen aan de beschikbare ruimte van het apparaat.


Technisch gesproken gebruiken responsieve websites mediaquery's om breekpunten te traceren die afbeeldingen schalen, tekst omwikkelen en de lay-out aan te passen zodat de site op elk schermformaat past. Het kan worden gedaan met gewone HTML en CSS of HTML5 en CSS3.

Starbucks is een geweldig voorbeeld van een responsief ontwerp. Het gebruikt een enkele lay-out, maar de plaatsing van webelementen verandert van desktop naar mobiel.


Met een responsieve website heeft u maar één site nodig. Alles moet naadloos reageren en zich aanpassen aan het apparaat of de browser van elke gebruiker - het ontwerp, de inhoud en de gebruikersinterface. Je kunt zien of een website is gebouwd voor mobiele apparaten, omdat de URL begint met een 'm', zoals m.wikihow.com .

Adaptief ontwerp uitgelegd

In termen van leken creëert een adaptief ontwerp verschillende vaste lay-outs die zich aanpassen aan specifieke schermformaten. Kortom, u hebt meerdere versies van een webpagina die op het apparaat van iemand passen, in tegenstelling tot een enkele, statische pagina die er op alle apparaten hetzelfde uitziet (en de inhoud opnieuw rangschikt of van grootte verandert).

Het adaptieve ontwerp werd in 2011 geïntroduceerd door webontwerper Aaron Gustafson en gebruikt verschillende indelingen voor meerdere schermformaten. In adaptief ontwerp is het normaal om zes ontwerpen te ontwikkelen voor de zes meest voorkomende schermbreedtes; 320, 480, 760, 960, 1200 en 1600 pixels.


In een meer technische definitie omvatten websites gebouwd met adaptief ontwerp de CSS-mediaquery's van responsief ontwerp, maar ze voegen ook Javascript-gebaseerde verbeteringen toe om de HTML-opmaak van de site te wijzigen op basis van de mogelijkheden van het apparaat. Dit proces staat bekend als 'progressieve verbetering'.

Amazon is een perfect voorbeeld van een adaptieve website. Klanten kunnen de volledige websitefunctionaliteiten gebruiken vanaf de mobiele telefoon.


Adaptief betekent niet dat u twee afzonderlijke sites nodig hebt. U kunt nog steeds al uw inhoud op één plek bewaren en dezelfde inhoud delen met alle bezoekers van de site. Adaptieve sites gebruiken een sjabloon die is voorbereid voor elk apparaat.

Hoe vergelijken responsief en adaptief ontwerp?

Voor mensen zonder ervaring met webontwerp is het verschil tussen responsief en adaptief ontwerp zo subtiel dat het waarschijnlijk niet merkbaar is.

Laten we de belangrijkste componenten bekijken om onze vergelijkingen gemakkelijker te kunnen verteren.

lay-out

Bij een responsief ontwerp wordt de lay-out bepaald door het browservenster van de bezoeker van de site. Hetzelfde bestand wordt naar alle bezoekers verzonden, maar aanzienlijke delen kunnen worden verborgen.

Ter vergelijking: een adaptieve lay-out wordt aan de serverzijde bepaald, niet door de client of browser. Het ontwerp produceert sjablonen die uniek zijn voor elke apparaatklasse. De server detecteert factoren zoals apparaattype en besturingssysteem om de juiste lay-out te verzenden.

Laadtijd

Niemand houdt van een trage website. Mensen worden ongeduldig en bouncen als een site niet binnen 2 seconden laadt. Adaptieve ontwerpen worden doorgaans sneller geladen dan responsieve ontwerpen. Dit komt omdat het adaptieve ontwerp alleen noodzakelijke bronnen overbrengt die specifiek zijn voor elk apparaat. Als een adaptieve site bijvoorbeeld een retinadisplay met hoge dichtheid detecteert, worden afbeeldingen met hoge resolutie gebruikt en overgedragen als alternatief voor afbeeldingen met een hogere resolutie die langzamer worden geladen.

Maar dit is niet altijd het geval - Webflow ontwikkelde een functie voor responsieve afbeeldingen, die alle inline afbeeldingen (zowel statisch als dynamisch) pusht om automatisch te schalen zodat ze op elke apparaatgrootte en resolutie passen.

De responsieve afbeeldingen functie van Webflow bouwt varianten van afbeeldingen die u uploadt om ervoor te zorgen dat ze er fantastisch uitzien en snel op elk apparaat worden geladen. Dit kan uw mobiele pagina's tot 10 keer sneller maken.

moeilijkheid

Dit kan voor sommige designers/ontwikkelaars een gevoelig onderwerp zijn. Mensen beweren dat adaptieve ontwerpen moeilijker te bouwen zijn omdat je verschillende indelingen nodig hebt voor verschillende apparaten. Terwijl responsieve ontwerpen slechts één lay-out vereisen waarvan sommigen beweren dat deze eenvoudiger te implementeren zijn.

Hoewel responsieve ontwerpen slechts één lay-out hebben voor alle apparaten, vereisen ze vooraf meer inspanning en tijd. Responsief ontwerp vereist extra aandacht voor de CSS en organisatie van uw site om ervoor te zorgen dat deze volledig functioneert op alle schermformaten.

Flexibiliteit

Adaptief ontwerp wordt als minder flexibel beschouwd omdat een nieuw apparaat met een schermgrootte die u niet had gepland uw lay-out zou kunnen breken. Dit betekent dat u een oude lay-out moet bewerken of een nieuwe moet toevoegen. Schermformaten veranderen voortdurend en zijn zeer variabel.

Op de lange termijn vereist een responsieve lay-out minder onderhoud. Responsieve sites zijn flexibel genoeg om standaard goed te werken, zelfs als er een nieuw apparaat of schermformaat op de markt is. Maar adaptieve websites hebben af ​​en toe onderhoud nodig.

SEO vriendelijkheid

Google beveelt en beloont sites aan die een responsief ontwerp gebruiken. Een mobielvriendelijke website scoort hoger op pagina's met zoekresultaten voor zoekmachines. Adaptief ontwerp kan een uitdaging zijn voor SEO. Google en andere zoekmachines kunnen moeite hebben met het lezen van identieke inhoud op verschillende sites.

Voor- en nadelen van responsive design

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van responsief ontwerp.

Voordelen van responsief ontwerp

Responsive webdesign heeft een aantal duidelijke voordelen:

Naadloze ervaring

Ongeacht het type apparaat - desktop, mobiel, enz. - krijgen bezoekers dezelfde, naadloze ervaring. Dit geeft een gevoel van vertrouwdheid en vertrouwen, zelfs wanneer ze van het ene apparaat naar het andere overgaan.

Minder onderhoudstaken

Omdat de site op alle apparaten dezelfde inhoud gebruikt, vereist dit niet veel engineering- of onderhoudstijd. Een responsief ontwerp vermindert de tijd en moeite die u besteedt aan het updaten van uw site. U hebt meer tijd voor essentiële taken zoals A / B-testen, marketing, klantenservice en contentontwikkeling.

Alles in één URL

Desktop-, tablet- en smartphonegebruikers hebben toegang tot uw site en delen en koppelen naar uw inhoud met één URL. Dit maakt het gemakkelijker om te delen op sociale media en te optimaliseren voor zoekmachine rankings.

Meer budgetvriendelijk

Responsief ontwerp is eenvoudiger in te stellen en sneller te implementeren omdat u geen extra mobiele site nodig heeft. U kunt besparen op ontwikkelings-, ondersteunings- en onderhoudskosten die gepaard gaan met het maken van zelfstandige mobiele sites.Logistiek gezien kunt u ook al uw inhoud op één centrale locatie organiseren en beheren.

Verbeter de efficiëntie van crawlen en indexeren

Voor responsieve websites crawlt een enkele webcrawler-agent uw pagina één keer in plaats van meerdere keren met verschillende crawler-agents om alle versies van de inhoud op te halen. Responsieve sites hoeven niet te worden gewijzigd voor indexering op de eerste mobiele telefoon, wat de crawlefficiëntie direct verbetert en indirect helpt zoekmachines meer van de inhoud van uw site te indexeren, zodat deze naar behoren vers blijft.

Meer zoekmachine vriendelijk

Zoals we eerder hebben vermeld, is Google voorstander van responsieve webontwerpen.Hoewel er veel rangschikkingsfactoren zijn, geeft Google eerst mobielvriendelijke inhoud weer. Zorg ervoor dat u met uw webontwerptool kunt bepalen of u een mobielvriendelijke site heeft.

Met Webflow kunt u een voorbeeld van uw site bekijken op mobiele apparaten in de Editor. Dit houdt mobiel voor ogen bij het maken van uw ontwerp en inhoud.

Nadelen van responsief ontwerp

Hoewel responsief webontwerp geweldig is, is het niet zonder nadelen. Hier zijn de dingen waar u op moet letten bij het beslissen welk webontwerpformaat het beste is voor uw vereisten en doelen:

Langzamer laden van pagina's

Een van de grootste zorgen van responsief webontwerp is de laadtijd. Responsieve websites laden de informatie voor alle apparaten, niet alleen voor het apparaat waarop bezoekers uw site bekijken.

Problemen met het integreren van advertenties

Omdat advertenties aan alle resoluties moeten voldoen, kan het een grotere uitdaging zijn om ze effectief te integreren met responsieve sites. De website stroomt van apparaat naar apparaat, dus hoewel de site zich aanpast aan specifieke schermformaten, worden advertenties mogelijk niet correct geconfigureerd.

Voor- en nadelen van adaptief ontwerp

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het kiezen van een adaptief webontwerp.

Voordelen van adaptief ontwerp

Wanneer u voor een adaptieve website kiest, kunt u genieten van de volgende voordelen:

Zeer gericht voor elke gebruiker

Door de ervaring voor afzonderlijke apparaten te optimaliseren, zorgt u ervoor dat elke bezoeker een gepersonaliseerde ervaring krijgt. U kunt uw inhoud leveren en aanpassen door u te richten op zaken als de locatie van de persoon en de verbindingssnelheid.

Snellere laadtijden

Alleen de versie van de website die bezoekers nodig hebben, wordt geladen, waardoor het laden van pagina's iets sneller verloopt. Dit geldt vooral voor smartphonegebruikers - de mobiele lay-out is een vereenvoudigde versie van de desktop-tegenhanger, met minder afbeeldingen en eenvoudiger navigatie.

Geoptimaliseerd voor adverteren

Er zijn steeds meer ontwerpers die advertentie-opties optimaliseren in responsieve ontwerpen. Ze wisselen bijvoorbeeld 728x90 banners voor 468 × 90 banners om tegemoet te komen aan kleinere resoluties. Maar met adaptieve sites kunnen ontwerpers advertenties optimaliseren op basis van gebruikersgegevens van kleinere schermen.

Herbruikbare bestaande website

Adaptief betekent dat uw ontwerpers niet hoeven terug te keren naar de tekentafel en uw bestaande website opnieuw te coderen. Dit is een essentiële overweging - veel complexe websites worden na verloop van tijd gebouwd met oude code. Vanaf nul beginnen is geen optie.

Nadelen van adaptief ontwerp

Hier zijn enkele nadelen die u moet weten als het gaat om adaptief webontwerp:

Arbeidsintensief om te creëren

Adaptief ontwerp is veel arbeidsintensiever vanwege het aantal technische aspecten dat moet worden overwogen. Normaal gesproken vereist het verschillende versies van de site om (bijna altijd) helemaal opnieuw te bouwen. Dit betekent dat elke paginaversie afzonderlijk is opgebouwd.

Moeilijker te handhaven

Omdat u meerdere versies van de website hebt, moet elke versie afzonderlijk worden bijgewerkt. Over het algemeen moet u ontwerpen voor de 6 meest voorkomende schermbreedtes; 320, 480, 760, 960, 1200 en 1600 pixels. En dat aantal blijft groeien, waardoor het werk van een ontwerper moeilijker en meer tijdrovend is als het gaat om site-onderhoud.

Vanaf juni 2019 zijn er meer dan 20 schermresoluties. Afbeeldingsbron: Stat Counter.


Duur

Naast tijdrovend, vereist adaptief webontwerp een groot team van ontwikkelaars. U zult meer kosten maken om de complexiteit van het ontwikkelen, onderhouden en ondersteunen van een adaptieve website aan te kunnen.

Uitdagend om te optimaliseren voor SEO

Hoewel adaptief ontwerp een goede aanpak is, kan identieke inhoud op verschillende sites u schaden. Zoekmachines houden niet van identieke inhoud op meerdere sites en ze kunnen je benadelen door je ranking te verlagen.

Wanneer responsief ontwerp te gebruiken

Als je nog steeds twijfelt, is hier de laatste overweging bij het kiezen voor responsief ontwerp:

  • Responsive design is perfect voor kleine tot middelgrote bedrijven die hun bestaande sites moeten bijwerken
  • Responsief ontwerp is ideaal voor nieuwe bedrijven die een geheel nieuwe site moeten bouwen
  • Responsief ontwerp wordt aanbevolen voor servicegebaseerde industrieën, omdat deze voornamelijk bestaan ​​uit tekst en afbeeldingen
  • Responsief ontwerp is budgetvriendelijk, dus u kunt een mooie, volledig functionele site hebben voor een redelijke prijs

Wanneer adaptief ontwerp te gebruiken

Bij het overwegen van adaptief ontwerp zijn hier enkele laatste punten om in gedachten te houden:

  • Adaptief ontwerp is het beste voor bestaande complexe websites die een mobiele versie vereisen
  • Adaptief ontwerp wordt aanbevolen voor snelheidsafhankelijke sites
  • Adaptief ontwerp is geweldig voor een zeer gerichte ervaring die u kunt aanpassen aan iemands locatie, verbindingssnelheid en meer
  • Adaptief ontwerp is perfect voor degenen die meer controle nodig hebben over hoe hun site wordt afgeleverd aan verschillende gebruikers op verschillende apparaten

De keuze is aan jou

Naarmate meer en meer apparaten op de markt worden geïntroduceerd, passen mensen over de hele wereld zich snel aan. Dit maakt de keuze tussen responsief en adaptief ontwerp complexer.

Responsief webontwerp lijkt de veiligste gok als u op zoek bent naar een kosteneffectieve, handige manier om een ​​zeer functionele, naadloze gebruikerservaring op te bouwen. En op de lange termijn vereisen responsieve sites minder onderhoud en onderhoud. Maar dit is slechts een generalisatie. Adaptief ontwerp biedt ook grote voordelen, zoals een meer gepersonaliseerde en doelgerichte gebruikerservaring.

De sleutel is begrip en planning voor uw behoeften, doelen en budget - nu en in de toekomst.

Uiteraard helpen we graag met keuze tussen responsief of adaptief. Onze adviseurs kennen de verschillen en kunnen u kosteloos adviseren en helpen met de juiste investering. Neem gerust contact op!

Tags:

Webdesign
Webflow
Online marketing

Lees ook:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.