Blog
Zo verlaag je het bouncepercentage van je website

Zo verlaag je het bouncepercentage van je website

Bezoekers die niet verder komen dan de eerste pagina, is een gemiste kans. Je wilt tenslotte elke bezoeker warm verwelkomen op je website. Waarom klikt de bezoeker niet door? Wat kun je doen om bezoekers op je website te houden? Ontdek het in deze blog!

Leestijd
2
minuten

Wat is een bouncepercentage? 

Dit is een percentage dat aangeeft welk deel van je websitebezoekers vertrekken zonder een tweede pagina te bezoeken. Vaak is een hoog bouncepercentage het resultaat van een slechte gebruikerservaring. Dit kan te maken hebben met irrelevante content of een irritatie op de website. Kortom, je bezoekers vinden niet wat ze willen zien. Met de volgende tips verbeter je de gebruikerservaring van je website en verlaag je het bouncepercentage.

Maak een goede 404 pagina

Je kunt op een 404-pagina komen als een websitepagina niet meer bestaat of een link niet meer klopt. Je websitebezoeker wordt standaard naar deze pagina gestuurd bij een fout in de link. Deze error-pagina wekt al snel irritatie op. De websitebezoeker vindt immers niet wat hij zoekt. Gelukkig kunnen we een 404-pagina ook zelf ontwerpen. Maak daar ook zeker gebruik van. Zo kunnen we toch voor een betere gebruikerservaring zorgen. Probeer je 404-pagina zo nuttig mogelijk te maken. Je verlaagt je bouncepercentage door:

  • Goede vormgeving
  • Een zoekbalk naar andere pagina's
  • Links naar je populaire pagina's
  • Een directe verwijzing naar je FAQ-pagina

Stem de content af op de zoekvraag 

Zoekmachines hechten veel waarde aan relevantie. Bezoekers moeten op je pagina precies vinden waar ze naar op zoek zijn. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over zoekwoorden die je verwerkt op een pagina. Ga bij jezelf na waarom een bezoeker je pagina zal bezoeken en met welke zoekopdrachten hij dit zal doen. Vervolgens kun je relevante content maken voor specifieke zoekvragen. Als bezoekers op je website vinden waar ze naar op zoek zijn, resulteert dat in een lager bouncepercentage.

De snelheid van je website

Hoe trager de website, des te meer bouncers. Tegenwoordig verwachten we allemaal snelle service en lage wachttijden. Je website optimaliseren voor je gebruikers is dus essentieel. Speel daar slim op in door je paginasnelheid te optimaliseren en profiteer van de voordelen.

Een helder doel met duidelijke call-to-actions 

Je bezoekers komen op je website omdat ze een doel willen bereiken. De bezoeker kan je recente blog willen lezen, een offerte aanvragen of een bestelling plaatsen. Wat het doel ook is… jij moet hen ernaar-toe begeleiden.

Bepaal per pagina wat jij wilt dat een bezoeker doet. Zodra dat vastgesteld is, kun je de hele website zo inrichten dat bezoekers dat doen. Dit kan met call-to-actions. Dit zijn krachtige middelen om je bezoekers te begeleiden naar hun doel. Het is niets minder dan een duidelijke knop met daarop de actie die zij kunnen ondernemen. Toch is het enorm krachtig. Maak dus slim gebruik van deze (magische) knop.

Optimaliseer je website voor alle apparaten

Niets is zo vervelend als het maken van goede content zonder resultaat. Dit kan aan verschillende factoren liggen. Het kan zo zijn dat je geen zoekwoord onderzoek hebt gedaan of dat sommige bezoekers je content niet te zien krijgen. We gaan het nu hebben over de laatste oorzaak. Het kan zo zijn dat je content niet getoond wordt voor mobiele bezoekers. Zeer vervelend uiteraard. Zorg er  daarom voor dat je pagina geoptimaliseerd is voor mobiele gebruikers.


Erik Kraaijeveld

Website baas. Je maakt hem enthousiast met technologie, psychologie en branding. Stuur hem een e-mail.